Η Σιάτιστα του Δήμου Βοΐου - Στο κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας

Breaking News

[:en]Σιάτιστα: Περπατώντας στην πόλη[:el]Σιάτιστα: Περπατώντας στην πόλη[:ru]Σιάτιστα: Περπατώντας στην πόλη[:de]Magazines & publications that are electronically or printed published online[:]

The explosion in online media, along with competition from 20 or so music-specific digital TV channels

[:en]

Ένας κεντρικός και αρκετά φαρδύς δρόμος διατρέχει απ’ άκρη σ’ άκρη τη πόλη και τις δυο συνοικίες Χώρα και Γεράνεια. Λιθόστρωτα καλντερίμια διασχίζουν γειτονιές όπου κυριαρχούν τα μεγαλόπρεπα σπιτικά των πλούσιων εμπόρων και οινοποιών του 18ου και 19ου αιώνα. Γεροδεμένοι πέτρινοι αυλότοιχοι, σφραγισμένες αμπάρες, δρύινες εξώπορτες, βιτρώ με χρώματα αέρινα και ευφάνταστα σχήματα, συνυπάρχουν με αρμονία στο σιατιστινό σπίτι.
Στην πλατεία της Γεράνειας δεσπόζει η πασίγνωστη σε όλη τη Δ. Μακεδονία εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (1677) με το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις ανατρεπτικές αγιογραφίες της καθώς ανάμεσα στους αγίους απεικονίζονται και οι αρχαίοι ‘Ελληνες φιλόσοφοι. Ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει για τον μητροπολιτικό ναό που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο, ενώ μη παραλείψετε να επισκευθείτε το εκκλησιαστικό Μουσείο που λειτουργεί στους χώρους του.
Στον υπερκείμενο λόφο με πανοραμική θέα δεσπόζει ο ναός του Προφήτη Ηλία, τρίκλιτη ευρύχωρη βασιλική με υπερυψωμένο νάρθηκα- γυναικωνίτη και μονόχωρο παρεκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους. Χτίστηκε το 1701, ανακαινίστηκε το 1740, ενώ ο κατάγραφος νάρθηκας ιστορήθηκε το 1744 από Καπεσοβίτες αγιογράφους. Και εδώ, όπως στην Αγία Παρασκευή, στην παράσταση της ρίζας του Ιεσσαί, εικονίζονται αρχαίοι φιλόσοφοι.

Σημαντική είναι η Παλαιοντολογική Συλλογή που στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο του Τραμπάντζειου Γυμνασίου, κτίσμα του 1906. Την προσοχή σας επίσης αξίζει η Μανούσειος Βιβλιοθήκη (στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο) με τους 22000 τόμους της συμπεριλαμβανομένων εκδόσεων του 17ου και 18ου αιώνα και τα αμέτρητα χειρόγραφα.